LOCUINTA COPILULUI DUPA DIVORT

//LOCUINTA COPILULUI DUPA DIVORT

In cazul divortului, situatie pe care nu o previzioneaza niciuna dintre parti, la incheierea casatoriei, apar nenumarate dispute cu privire la locuinta minorului dupa despartirea parintilor. Sunt rare situatiile in care parintii cad de acord si hotarasc amiabil, unde va locui minorul, dupa divort.

In cazul in care nu exista intelegere intre parinti (din pacate de cele mai multe ori), Codul Civil prin dispozitiile articolului 400, ne arata modul in care se stabileste locuinta copilului dupa divort.

Astfel, instanta de tutela stabileste,in mod obligatoriu, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic. In cazul in care pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti (in cele mai multe situatii), instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.

Exista si situatii, exceptionale, cand instanta poate stabili locuinta copilului la bunici sau alte rude ori persoane, doar cu consimtamantul acestora. Din pacate, sunt situatii cand instanta poate stabili locuinta copilului la o institutie de ocrotire.

Avocat Iasi, Sorin Dimitriu

No comments yet.

Leave a comment