INTREBARI FRECVENTE

/INTREBARI FRECVENTE

De ce au unii avocati un pret de 100 de euro pe ora, si altii de 300 de euro pe ora?

Un neinitiat ar spune: “Domnule, dar nu e tot avocat, si cel de 100 de euro / ora, si cel de 300 de euro?”. Dar daca mai vorbim si de cel de 30 euro / ora, si de cel de 15, ce sa mai discutam? Diferenta este foarte mare. Numai ca nu este vorba despre acelasi serviciu.

In esenta, daca vei solicita, de exemplu, si unui avocat de 100 de euro, si unui avocat de 300 de euro, sa-ti redacteze un contract, un contract iti va livra, la final”

Care este raportul intre pret/valoare ?

In ce priveste continutul, capacitatea de reglementare, tehnica de reglementare, capacitatea de a anticipa situatiile neplacute, la un contract de 300 de euro vei fi mult mai bine asigurat decat in cazul unui avocat care-ti factureaza numai pe 100 de euro.

Pentru ca cel cu 100 de euro tinde sa-si obtina bani – si-si obtine bani – din volum, facand multe contracte, repetitive, la un nivel de exigenta mediocru, iar cel de 300 de euro aloca mai mult timp, mai multe cunostinte, o pregatire mai mare, pentru a obtine un contract care sa fie, pur si simplu, cristal. Ireprosabil. Perfect adaptat situatiei in care te afli. N-ai cum sa ceri perfectiune, daca platesti un lucru de duzina.

“Deci, daca ar fi sa raspund la intrebare, cred ca raspunsul ar trebui sa vina tot de la o intrebare: ce-ti doresti? Iti doresti o problema tratata ireprosabil, perfect, sau o problema tratata mediocru? Este cum a spus Warren Buffett: “Pretul e ceea ce platesti. Valoarea este ceea ce primesti.”

Exista si contracte prost facute, care au fost platite cu 300 de euro / ora ?

Bineinteles ca ma puteti contrazice, spunand ca exista si contracte prost facute, care au fost platite cu 300 de euro / ora. E-adevarat. Exista si astfel de situatii, dar aici vorbim despre culpa profesionala. Si despre raspundere profesionala. Care exista. Dar, in general, exista un echivalent intre pretul platit de client, si calitatea lucrarii pe care o primeste de la avocat.

Din ce este format onorariul unui avocat ?

Disponibilitate, cunostinte, managementul timpului – se regasesc in pret. In momentul in care avocatul este fortat – autofortat, daca vreti, adica el se evalueaza si pretinde onorarii mici – nu-si va putea satisface niciodata celelalte nevoi. Vei avea un avocat frustrat, complexat. Un avocat care-si desfasoara activitatea intr-un spatiu meschin nu va fi in stare sa poarte o competitie, o lupta cu cineva care este debordant de bunastare. Pur si simplu, la nivel psihic nu este pregatit sa se confrunte cu un astfel de om.

Toate lucrurile astea se regasesc in onorariu.

Daca negociezi cu un avocat, si pretinzi ca el sa accepte pentru cazul tau un onorariu mai mic, trebuie sa te astepti si la mai putine lucruri.”