STIRI SI NOUTATI LEGISLATIVE

/STIRI SI NOUTATI LEGISLATIVE

MOTIVE SI PROCEDURA DE SCHIMBARE A NUMELUI PE CALE ADMINISTRATIVA

Schimbarea numelui pe cale administrativă

 

Orice persoană poate solicita, pe baza unei cereri scrise, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui.

Cererea se depune personal, prin imputernicit cu procura speciala sau prin avocat, la Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor aflat în subordinea Consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului Municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul solicitantul.

Cererea de schimbare pe cale administrativă a numelui trebuie să fie însoţită de următoarele acte:

AUDIEREA MINORULUI IN CAZUL DIVORTULUI PARINTILOR

Ascultarea minorului de către instanţa de judecată

 

Un principiu general, menit să asigure respectarea şi garantarea drepturilor copilului, consacrat de art. 6 lit. h) din Legea nr. 272/2004 actualizată 2016, este principiul ascultării opiniei copilului şi luarea acesteia în considerare, ţinând cont de vârsta şi de gradul de maturitate ale copilului, în procedurile care îl privesc.

Principiul este consacrat şi de art. 264 Cod civil care prevede ca ascultarea de către instanţă a copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie.

TOTUL DESPRE ALOCATIA DATORATA DE CATRE STAT COPIILOR

Totul despre alocaţia datorata de catre stat copiilor

 

Conform Legii nr. 61/1993, toţi copiii cetăţeni români, străini sau apatrizi care domiciliază în România, au dreptul la alocaţie.

Alocaţia de stat este acordată tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit această vârstă şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea studiilor.

Cuantumul alocaţiei este stabilit diferenţiat:

200 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani,

Legaturile personale ale persoanei aflata in stare de arest preventiv cu minorul din casatorie

Legaturile personale  ale persoanei aflata in stare de arest preventiv cu minorul din casatorie

 

Tribunalul Iasi a fost investit cu cererea persoanei aflata in stare de arest de a avea legaturi personale cu fiica sa, minora. Analizand cererea, Tribunalul Iasi prin Decizia  nr. 1006/2016  respinge cererea tatălui, aflat în stare de arest în Penitenciarul Iaşi, de a avea legături personale cu minora sub forma unor vizite la Penitenciar sau într-un loc public, având în vedere refuzul expres al mamei de a merge cu minora la Penitenciar.